Vaak wordt door digital marketeers gekeken naar hoe je meer mensen naar de website kan halen door betaald en/of organisch verkeer te genereren. Echter is een essentieel element in de klantreis het gedrag van de bezoekers op de website en/of in de app. Daarom is het ontzettend belangrijk om hierop te focussen en de pad naar conversie te optimaliseren. Je kunt namelijk veel tijd en geld steken in het genereren van verkeer maar de kracht zit in het draaien aan de juiste knoppen.
Stel je hebt 1000 bezoekers per maand met een conversiepercentage van 1%, dan heb je 10 klanten. Na het investeren van geld en tijd stijgt het aantal bezoekers naar 2000 per maand. Als je dan een conversiepercentage van 1% aanhoudt, dan groei je naar 20 klanten. Super!
Echter kun je ook tijd steken in het verbeteren van de conversie op je website. Stel je doet dit en verhoogt je conversiepercentage naar 2%, dan kom je met 1000 bezoekers ook uit op 20 klanten.
De kunst is natuurlijk om de hele klantreis te optimaliseren. Stel je doet dit goed en groeit naar 2000 bezoekers en verbetert je conversie naar 2%, dan heb je 40 klanten gerealiseerd. Ik sla het nu lekker plat maar dit geeft op hoofdlijnen wel een beeld van de kracht om te focussen op de juiste onderdelen om de klantreis te optimaliseren.
Maar hoe pak je het optimaliseren van de conversie goed aan? Hieronder een aantal stappen die je kunt volgen.
Identificeer de conversiedoelen die je wilt optimaliseren. Je kunt hierbij denken aan aankopen, leads genereren, nieuwsbriefinschrijvingen, enzovoort. Iedereen heeft een ander doel. Je kunt hierbij ook nog een onderscheid maken tussen macro conversie (primaire doel) en micro conversies.
Het gedrag van gebruikers op je website of in je app is zo ontzettend belangrijk. Zorg dat je begrijpt waarom bezoekers mogelijk niet converteren. Dit kun je doen door onder andere te kijken naar gebruikersstatistieken en heatmaps.
Voordat je start met testen is het belangrijk om een hypothese op te zetten die je wilt valideren. Dit doe je op basis van de inzichten die je uit de analyses van gebruikersgedrag hebt gehaald. Je wilt namelijk gaan testen en als je wilt gaan testen moet je goed nadenken wat je wilt testen.
Voer A/B-tests, multivariate tests of andere experimenten uit om je hypothesen te valideren. Hierbij gaat het om het maken van varianten van webpagina's, elementen op de pagina of app-interfaces en het testen van deze varianten met gebruikers om te bepalen welke versie de beste resultaten oplevert.
Na het testen en valideren van je hypothese kun je over op het implementeren van de winnende variant. Dit lijkt misschien de laatste stap maar dat is zeker niet het geval! Het is namelijk essentieel om dit proces te blijven herhalen door voortdurend te testen en te optimaliseren.
Conversieoptimalisatie is namelijk een continu proces dat draait om het begrijpen van je gebruiker, identificeren van kansen, dit te testen en op te lossen om het gewenste resultaat te halen. Doe je dit goed met een iteratieve aanpak, dan kun je echt digitale prestaties maximaliseren.
Wil je aan de slag met conversieoptimalisatie? Wij helpen graag om maximaal resultaat te behalen. Neem contact met ons op of plan direct een gratis intakegesprek.